Hallgatói tájékoztató

Portál: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) E-learning Portál
Kurzus: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) E-learning Portál
Könyv: Hallgatói tájékoztató
Nyomtatta:
Dátum: 2024. május 9., csütörtök, 16:32

1. Üdvözlet

Kedves Hallgatók!
Egyetemünk E-learning portálja különböző elektronikus taneszközök használatát biztosítja, mely internet
kapcsolat mellett bárhonnan elérhető ahttps://elearning.uni-mate.hu/ oldalon.

A tájékoztatóban segítséget szeretnénk nyújtani a rendszerben való eligazodáshoz.


2. Bejelentkezés az e-learning portálra

A portálra (https://elearning.uni-mate.hu/) az Egyetem hallgatói Neptun kódjukkal és a hozzá tartozó, JoKeR-en beállított jelszóval tudnak belépni.

Első éves hallgatók első belépése
Ha még eddig nem tette meg, először a felhasználói fiók aktiválása szükséges az IT Jogosultság Kezelő Rendszer https://joker.uni-mate.hu/ oldalon.
Az első bejelentkezés a Neptun kóddal és az alapértelmezett jelszóval lehetséges, ami a "Ne" szócskából és a születési dátum 8 számjegyéből tevődik össze (pl. Ne20040315, ha a születési dátum 2004. március 15).

Mate azonosító: Neptun kód
Jelszó: NeÉÉÉHHNN 

(ÉÉÉÉ- születés év, HH- hónap NN-nap)

Belépés után meg kell változtatni a jelszót.



Ezután a központi egyetemi rendszerekbe, így az E-learning rendszerbe is a hallgatók a Neptun kódjukkal és a JoKeR-en megváltoztatott jelszóval léphetnek be (A jelszó csere a Neptun rendszert nem érinti).

Ha a belépés sikertelen, kérjük, keresse az Informatikai Igazgatóság helpdesk szolgáltatását, a helpdesk@uni-mate.hu címen!
- A jelszót félévenként frissíteni kell.
- Elfelejtett jelszó esetén a helpdesk@uni-mate.hu címen lehet segítséget kérni.

3. Profil adatok, névváltoztatás

Az első belépést követően megtekintheti a saját profil adatait a felhasználói név alatti legördülő menü „Profil” lehetőségét választva.
Alapadatai az egyetemi nyilvántartó rendszerből automatikusan kerülnek betöltésre az E-learning portálra, ezért amennyiben neve hibásan szerepel az e-learning profiljában, vagy megváltozott, a helpdesk@uni-mate.hu címen lehet névmódosítást kérni.

Ha külföldön tartózkodik, Magyarországtól eltérő időzónában. érdemes átállítani az időzónát, hogy a Moodle naptárban valós időben láthassa a határidőket, online órák, események időpontját.
A Profil / Profil szerkesztése oldalon a "Válaszon egy országot" sorban a Magyarországot kell átállítani az aktuális tartózkodás helyére, és az Időzónát is ennek megfelelően kell módosítani, majd az oldal alján menteni a változtatásokat a Profil Módosítása gombra való kattintással. Ne felejtse el visszaállítani, ha Magyarországra érkezik.

Profilképet is beállíthat ezen az oldalon.


4. Egyetemi e-mail cím, üzenetek és értesítések az e-elarning fiókban

Az e-learning rendszerbe az egyetemi e-mail cím kerül beállításra, mely a profil adatai között is megjelenik. (Az egyetemi e-mail cím a felhasználó nevéből és a @stud.uni-mate.hu illetve @phd.uni-mate.hu végződésből tevődik össze a hallgatók esetében).
Minden E-learninges rendszer üzenet erre az e-mail címre érkezik, ezért fontos az egyetemi postafiók aktiválása és rendszeres ellenőrzése, és/vagy az üzenetek továbbításának beállítása az egyetemi levelező rendszerből magán e-mail címre. A beállítást a hallgatói levelezőrendszer fiókjában kell elvégezni.

Információk az egyetemi e-mail fiókról a MATE Informatikai Igazgatóság honlapján találhatók.
https://it.uni-mate.hu/levelezes

Az átirányítás az Outlookban a Szabályok /Szabályok kezelése/ Posta/Továbbítás menüben a másik email cím megadásával lehetséges. Kapcsolja be az Átirányítás engedélyezése és A továbbított üzenetek másolatának megőrzése négyzeteket, és gépelje be a másik email címét, ahová irányítani szeretné az üzeneteket.



Az elearning fiókban az üzenetek, értesítések a felhasználó név mellett bal oldali ikonokra való kattintással érhető el. A piros négyzetben az olvasatlan üzenetek/értesítések száma látható.


5. Irányítópult, kurzusok

A belépés utáni indító képernyő az Kezdőoldal.
A felső navigációs menűben elérhető elemek:
Az Irányítópulton található blokkban az Idősor alatt a felhasználó aktuális feladatai jelennek meg, melyeket dátum vagy kurzus szerint lehet rendezni.

A Kurzusaim oldalon alatt látható minden olyan kurzus, amelybe a felhasználó beiratkozott.

Megjelenítés típusa: kártya, lista…
Szűrés az aktuális, mindenkori, korábbi stb. kurzusok megjelenítésére

Nem minden Neptunban indított tárgyhoz készül E-learninges kurzus. Az E-learning rendszerben indított kurzusokról az oktatók fogják tájékoztatni; Neptun üzenetben, vagy emailben elküldenek minden információt. Érdemes az Inboxban és a Spamban is leellenőrizni, ha nem kapta meg ezeket az információkat, illetve a tárgy oktatójától tud erre vonatkozó tájékoztatást kérni.

Kurzusok listája és keresőmező
A kurzusok közötti keresést felül található navigációs menüben a „Kurzusok” gombra kattintva kezdheti meg.
Az E-learning rendszerben a kurzusokat szemeszterenként, alatta intézmények/régebb karonkénti bontásba szervezzük. Új kurzusait az aktuális szemeszter alatt keresse, illetve a keresőmezőbe beírva a kurzus neptun kódját, címét,… de a legjobb, ha az oktató által kiküldött linkre kattintva iratkozik fel, vagy annak pontos címére keres rá a rendszerben.
A kurzusok címe tartalmazza a tárgy Neptun kódját is, így a kereső mezőben való szűréshez cím és Neptun kód is alkalmazható.
A listázott kurzusok címe melletti ikonra kattintva megjelenik a kurzus leírás és az oktató tanár(ok) neve.

Előfordulhat, hogy ugyanazzal a Neptun kóddal és címmel több kurzus is van a rendszerben, figyeljen arra, hogy az aktuális félévi kurzusra és megfelelő tagozatra, megfelelő oktatóhoz stb. iratkozzon be.

A kurzusok címe általában a következő elemekből áll, ami segít a megfelelő kurzus kiválasztásában:
NEPTUNKOD - Tantárgy neve - nappali / levelező - 2023/2024-ősz (aktuális félév)

6. Beiratkozás egy kurzusra, tévesen felvett kurzusból való kiiratkozás

A kurzus nevére kattintva van lehetőség a beiratkozásra, az „Iratkoztasson be” gombra kattintva.



Ha az oktató beiratkozási kulcsot állított be a kurzushoz, akkor az alábbi felület jelenik meg. A beiratkozási kulcsot csak az oktatója adhatja meg Önnek. A jelszó érzékeny a kis- és nagybetűkre, illetve gyakori eset, hogy a szöveg bemásolásánál egy üres „szóköz” karakter kerül a szöveg elé, vagy mögé, ami megakadályozhatja a jelszó felismerését. Ezért ajánlatos erre odafigyelni, vagy kézzel beírni, nem bemásolni azt.

Ha tévesen iratkozott fel egy kurzusba, a kiiratkozáshoz írjon emailt az elearning@uni-mate.hu címre.
A tévesen felvett kurzus linkjének és a hallgató Neptun kódjának a megadása szükséges.


7. Segítségnyújtás, GYIK

A rendszer használatával kapcsolatos kérdés esetén forduljon hozzánk, az elearning@uni-mate.hu címen.


SIkertelen belépéssel kapcsolatosan és névváltoztatás esetén: a helpdesk@uni-mate.hu címen kérhet segítséget.

Hasznos linkek:
GYIK
E-learning alapinformációk